Sposób na dłuższe użytkowanie i większą sprawność konia

Porady żywieniowe

Dziś chcemy podzielić się z Państwem niezmiernie istotnym zagadnieniem, o którym w środowisku jeździeckim niewiele się mówi, a na jego skutki narażonych jest większość koni.

Problem ten występuje powszechnie i negatywnie wpływa na zdrowie naszego konia, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia jego wydolności i skrócenia okresu użytkowania. Mowa o mykotoksynach!

Mykotoksyny – są to trucizny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni), które występują m.in. w paszach, zarówno treściwych, jak i objętościowych. Często są to substancje rakotwórcze i mutagenne. Sprzyjającymi warunkami do powstawania i rozwoju mykotoksyn jest w szczególności mokra i chłodna pogoda podczas zbioru zbóż oraz pleśń zawarta w słabej jakości sianie i słomie, a także złe warunki przechowywania tychże pasz.

Dlaczego podejmuję ten temat? Otóż, mykotoksyny są poważnym problemem w szeroko rozumianym chowie i hodowli wszystkich gatunków zwierząt. W hodowlach intensywnych (np. drób, trzoda, bydło) jest to jeden z wiodących problemów, który może narazić hodowców na ogromne straty. Problem jest poważny, pomimo, że okres chowu jest krótki i w zależności od gatunku trwa od kilku tygodni do kilkunastu miesięcy. A mimo to, brak działań zabezpieczających mykotoksyny, wyrządza w tak krótkim czasie wielkie straty.

Wyobraźmy sobie, jak wielkie ryzyko stanowią mykotoksyny występujące w zbożach, sianie, słomie, pobieranych przez nasze konie? Przecież konie użytkujemy zdecydowanie dłużej, niż inne gatunki zwierząt. Dlatego ryzyko negatywnego działania mykotoksyn u koni jest nieporównywalnie wyższe i wyrządza większe, często nieodwracalne negatywne zmiany w organizmie konia.

W przypadku, gdy u naszego konia pojawiają się problemy zdrowotne, często zastanawiamy się nad źródłem ich pochodzenia, a końcowa diagnoza nie zawsze jest taka łatwa i oczywista. Nie jest wykluczone, że właśnie w tych sytuacjach źródłem problemów mogą być mykotoksyny, które przedostały się do organizmu konia z bieżąco pobieraną paszą lub poprzez skumulowanie w organizmie konia w dłuższym okresie. (źródło: Farmwet Sp. z o.o. sp. kom.)

art_sposob-na-dluzsze-uzytk

Objawami chorobowymi w takich przypadkach mogą być:

 ostre i przewlekłe zatrucia (także śmiertelne),

 choroby układu pokarmowego; uszkodzenia jelit, zaburzenia trawienia – w tym kolki,

 uszkodzenia nerek i wątroby,

 choroby układu oddechowego,

 liczne choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego,

 niechęć do pobierania pasz i trudności z ich pobieraniem (żucie, przełykanie),

zaburzenia ukrwienia oraz ośrodkowego układu nerwowego,

 zaburzenia rozpłodu.

Jak możemy ograniczyć negatywny wpływ mykotoksyn na zdrowie naszego konia? Przede wszystkim podawać czyste, dobrej jakości pasze, w szczególności unikać podawania siana i słomy z pleśnią.

Skutecznym sposobem walki z mykotoksynami jest stosowanie profilaktyki żywieniowej, poprzez korzystanie z odpowiednich suplementów.

Jednym z ciekawszych produktów, który pojawił się ostatnio na rynku, jest ziołowo-mineralny granulat Vital Gold. Vital Gold o zapachu ziół jest chętnie zjadany przez konie, doskonale sprawdza się w profilaktyce układu pokarmowego oraz w neutralizacji mykotoksyn w organizmie konia (rysunek poniżej). Dodatkowo, dzięki zawartości mikroelementów w formie chelatów pozytywnie wpływa na sierść i kopyta oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie aparatu ruchu. Zawarte w Vital Gold specjalne mieszanki ziół o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym spowodują poprawę statusu zdrowotnego oraz zwiększenie witalności konia. Producent sugeruje przeprowadzenie miesięcznej kuracji profilaktycznej, w szczególności w okresach jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym, w których u koni występuje obniżony poziom odporności.

3 – ETAPOWA STRATEGIA NEUTRALIZUJĄCA MYKOTOKSYNY W ORGANIZMIE KONA. (źródło Farmwet Sp.z o.o.)

nbn

Wracając do sedna, stosowanie profilaktyki żywieniowej u koni zdecydowanie poprawia ich status zdrowotny, czego efektem jest dłuższe użytkowanie konia oraz utrzymanie na wyższym poziomie sprawności.

Autor: Tomasz Nowakowski Product Manager – Dział Żywienia Koni Farmwet Sp. Z .o.o. sp. kom.

Literatura:

1. „Żywienie koni”, Helmut Meyer, Manfred Coenen.

2. „Jak osiągnąć mistrzowską formę koni”, Sarah Pilliner, Zoe Davies.

3. Opracowania doświadczalne Farmwet.