Odporność u koni

Porady żywieniowe, , ,

Odporność u koni tak jak i u ludzi jest bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa na zdrowie.

Tak naprawdę o odporność należy dbać cały rok a aby ją budować należy zadbać o dietę, która właściwie odżywi i zmobilizuje koński układ immunologiczny. Właściciele i opiekunowie koni aby uniknąć częstych infekcji górnych dróg oddechowych czy też jesiennej grudy lub innych problemów związanych ze spadkiem odporności powinni zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę dla swojego konia.

W dzisiejszym wpisie chcieliśmy zwrócić uwagę na rolę kwasów tłuszczowych i na popularny czosnek.

Aby wspierać odporność organizmu w tym organizmu konia nie można zapomnieć o kwasach tłuszczowych omega-3. Suplementacja kwasów omega-3 do codziennej diety konia wykazują poprawę parametrów wydolnościowych płuc, a także zmniejszenie stanu zapalnego w obrębie układu oddechowego (wg. badań amerykański naukowców). Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają dodatkowo pozytywnie na sierść i ograniczają powstawanie stanów zapalnych oraz łagodzą problemy związane ze zwyrodnienia w stawach. Dodatkowo dowiedziono, że podając dodatkowo kwasy Omega-3 źrebnym klaczą, klacze te rodzą zdrowsze źrebięta z silniejszym systemem immunologicznym.

Gdzie szukać Omega-3?

Źródłem kwasów omega-3 są oleje dostępne na rynku chociażby takie jak olej kukurydziany, sojowy, rzepakowy, lniany, ryżowy, a od niedawna zaczęto doceniać właściwości oleju rybnego w którym jest zbawienna dla całego organizmu zawartość kwasów omega-3.

  • Jednak aby stosować olej w diecie u konia należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
  • Wybrany olej powinien być naturalne, tłoczone na zimno,
  • Nie podajemy oleju koniom ochwaconym,
  • Zrezygnujmy z podawania oleju zwierzętom, które mało pracują, dużo czasu spędzają na pastwisku.
  • Olej powinno się odpowiednio dawkować- nadmiar nie zostanie przez konia strawiony co wynika z budowy układu pokarmowego tych zwierząt. Lepiej więc podać olej trzy razy dziennie a mniejszymi porcjami,

Więcej o oleju w diecie koni pisaliśmy TUTAJ

Kolejnym nośnikiem omega-3 jest siemię lniane, który można regularnie podawać raz-dwa razy w tygodniu w postaci meszu.

Pisząc o końskiej odporności nie sposób ominąć czosnku.

W przypadku czosnku choć w medycynie ludowej czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk poprawiający właściwości przeciwzakrzepowe krwi to dla koni nie do końca jest dobry. Wszystkie te cechy lecznicze czosnku są zasługą olejków eterycznych zawierających siarczki i allicynę. Niestety należy pamiętać, że czosnek w przypadku koni bywa powodem anemii. Toksycznym składnikiem tej rośliny jest bowiem dwusiarczek N-propylu, który wpływa na dehydrogenazę fosforanową i na uszkodzenie oraz rozpad erytrocytów.

Lekarze weterynarii przestrzegają i uczulają, że w przypadku dużych dawek czosnku możemy doprowadzić konie do ostrej anemii, a także wywołać poważne uszkodzenia wątroby i nerek.

Pamiętajmy, że konie zdrowe i wzmocnione będą zdecydowanie mniej podatne na różnorodne infekcje a wzmocnienie końskiej odporności pomogą nam uniknąć nie tylko przeziębień, ale również problemów związanych z zakażeniami skóry takimi jak gruda czy grzybice skóry.

Pamiętaj! Informacje zawarte w tym wpisie mają jedynie charakter informacyjny.

 

 

źródło: Practical Horseman, wikipedia,